Hjärtstartare: Livräddande teknik i hemmet

08 november 2023 Theodor Selimovic

editorial

Enligt svenska hjärt-lungräddningsrådet drabbas omkring 10 000 svenskar av hjärtstopp utanför sjukhus varje år. Många av dessa hjärtstopp sker i hemmet, där tillgång till snabb och effektiv hjärt-lung-räddning (HLR) och defibrillering kan vara skillnaden mellan liv och död. En hjärtstartare är en livräddande enhet som kan göra denna skillnaden, och i denna artikel kommer vi att gå närmare in på vad en hjärtstartare är, hur de fungerar och varför alla hushåll borde överväga att skaffa en.

Vad är en hjärtstartare?

En hjärtstartare, även känd som en Automatisk Extern Defibrillator (AED), är en imponerande medicinsk innovation som har räddat otaliga liv över hela världen. Denna bärbara elektroniska apparat har revolutionerat vår förmåga att behandla livshotande hjärtarytmier genom att erbjuda snabb och effektiv defibrillering, vilket är den avgörande processen att återställa en normal hjärtrytm genom tillförsel av kontrollerad elektrisk energi.

En hjärtstartare är utformad för att vara enkel att använda för personer utan medicinsk utbildning. Denna användarvänlighet är av central betydelse eftersom tiden är avgörande vid hjärtstopp. Varje sekund räknas, och därför är det viktigt att den som är närmast en person i nöd snabbt kan använda en hjärtstartare för att ge det mest effektiva stödet.

Hjärtstartaren är utrustad med avancerad teknik som gör att den automatiskt kan diagnostisera olika typer av livshotande hjärtarytmier. Genom att analysera hjärtats elektriska aktivitet kan den snabbt identifiera om en defibrillering är nödvändig. Om enheten bedömer att det är fallet, kommer den att instruera användaren om att applicera elektroder på personens bröst och sedan leverera en kontrollerad elektrisk stöt för att återställa hjärtrytmen till normalt.

Varför en hjärtstartare är viktig  

Enligt Hjärt-Lungräddningsregistret överlevde endast 10% av de personer som drabbades av hjärtstopp utanför sjukhus 2017. Men om defibrillering sker inom de första fem minuterna av ett hjärtstopp, kan överlevnadschanserna öka till så mycket som 70%. Det är här en hjärtstartare blir oumbärlig. Tid är allt när det kommer till hjärtstopp. Väntetiden för ambulans varierar stort i Sverige, men i bästa fall tar det oftast minst fem minuter. Med en hjärtstartare kan du genast ingripa, vilket markant ökar chansen till överlevnad.

hjärtstartare

Hur skaffar du en hjärtstartare?

Det finns flera tillverkare av hjärtstartare, men det är viktigt att välja en enhet som är både användarvänlig och pålitlig. Ett rekommenderat företag som har specialiserat sig på försäljning av hjärtstartare är HeartSave. HeartSave erbjuder flera modeller av hjärtstartare anpassad för hemmabruk, och erbjuder till och med utbildning och service oavsett var du befinner dig i Sverige. De erbjuder också en mängd information och resurser för att hjälpa dig att bli bekväm med att använda enheten och hur man utför HLR. Investera i en hjärtstartare kan göras idag och kan mycket väl vara det beslut som räddar någons liv imorgon. Med en hjärtstartare i hemmet kan du vara säker på att du är så förberedd som möjligt ifall olyckan skulle vara framme.

Fler nyheter