Allt du behöver veta om Listeria

10 oktober 2024 Veronica Urena

editorial

Listeria är en typ av bakterie som kan orsaka farliga infektioner hos människor och djur. Den fångar ofta rubrikerna som orsak till livsmedelsrelaterade utbrott, och skapar stor oro hos konsumenter världen över. Mycket av risken kan tyckas skrämmande, men rätt kunskap och försiktighetsåtgärder kan göra en avsevärd skillnad. Denna artikel utforskar vad Listeria är, hur den sprids, dess symptom, samt förebyggande åtgärder och tester för att säkerställa trygga livsmedel.

Vad är Listeria?

Listeria, fullständigt benämnd Listeria monocytogenes, är en grampositiv, rörlig bakterie som har förmågan att överleva i både anaeroba (syrefria) och aeroba (syrehaltiga) miljöer. Dess robusthet är anmärkningsvärd då den klarar sig i kalla temperaturer, vilket bland annat gör den till en vanlig kontaminant i kylda livsmedel. Den orsakar sjukdomen listerios, som i sällsynta fall kan bli livshotande, speciellt för de individer som har ett försvagat immunförsvar, äldre, gravida kvinnor och nyfödda.

Hur Sprider Listeria Sig?

Listeria finns i många olika miljöer, men kommer oftast in i livsmedelskedjan genom kontaminerade råvaror eller under produceringsprocesserna. Vanliga livsmedel som förknippas med Listeria-utbrott inkluderar obehnadlade mjölkprodukter, köttprodukter som charkvaror och delikatesser, samt färsk frukt och grönsaker.

Vad som gör Listeria särskilt riskfylld är dess förmåga att växa vid kylskåpstemperaturer, vilket betyder att den kan fortsätta att föröka sig i mat som har förvarats korrekt. Personer smittas normalt genom att konsumera livsmedel som blivit kontaminerade, men överföring från en gravid kvinna till hennes foster är också möjlig, vilket kan leda till missfall, för tidig förlossning eller svår sjukdom hos nyfödda.

Listeria

Symptom och Behandling av Listeria

Symtomen på listerios varierar beroende på personen och varianter av sjukdomen. En fullt frisk person kan infekteras utan några synliga symptom alls, eller bara milda tecken som liknar influensa, exempelvis feber, muskelvärk och ibland illamående eller diarré. Hos de individer som är mer riskbenägna kan infektionen sprida sig till nervsystemet och leda till huvudvärk, stel nacke, förvirring, balansproblem eller till och med kramper.

Behandlingen av listerios kräver oftast antibiotika. Tidig diagnos är nyckeln till en framgångsrik behandling, vilket understryker vikten av att söka vård om personen misstänker att de kan ha blivit smittade eller faller inom någon av högriskkategorier.

Förebyggande och Tester

För att undvika infektion är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder, som att noggrant tillaga råa livsmedel från djur, undvika opastöriserade mjölkprodukter och att hålla kök och utensilier rent. På företagsnivå är det angeläget att livsmedelsproducenter följer strikta hygienprotokoll och genomför adekvata kontroller för att upptäcka och hantera Listeria-kontamination.

För snabb och rättvisande detektion av Listeria finns olika typer av tester, från enkla laboratorietester till mer känsliga och snabbare molekylära metoder. Genom regelbunden och noggrann testning kan livsmedelsproducenter och säkerhetskonsulter tidigt spåra kontaminationerna och vidta nödvändiga åtgärder för att säkra kvaliteten på livsmedlen och skydda folkhälsan.

Fler nyheter